Jämför bilabonnemang
Finansieringsalternativ

Finansiera bilköp

Vilka alternativ för att finansiera bilen finns? Det finns fler än du tror - och skillnaderna mellan dem är stora. Läs vår kompletta guide!


Börjar din bil börjar bli äldre och i dåligt skick? Då funderar du kanske på att byta den till en nyare modell. Eller har du precis fått körkort och vill satsa på en bra bil från början? Vilken anledning du än har till att skaffa en ny bil, behöver du finansiera ditt bilköp på något sätt.

I vår artikel ska vi gå in på olika sätt att skaffa bil på och vilka finansieringslösningar som finns. Om du inte har en större summa pengar sparat som du kan använda till ett bilköp, innebär det att du behöver ta någon typ av lån för att kunna skaffa bilen.

De finansieringsalternativ vi ska titta närmare på är:

  • Billån - Låna pengar till bilköpet. Bilen utgör då säkerheten
  • Privatleasing - Du tecknar ett leasingavtal och binder upp dig för några år framåt
  • Företagsleasing - Ett företag har ett leasingavtal med bindningstid om ett par år
  • Bilabonnemang - Inte egentligen ett bilägande, men innebär att du har tillgång till en bil precis på samma sätt som om du ägde den
  • Kontant betalning - Har du sparade pengar kan du köpa din bil utan att behöva finansiera köpet med ett lån

Om du inte har en större summa sparad innebär det att du behöver ta någon typ av lån för att kunna skaffa bilen


Här nedan ska vi gå in mer i detalj på de olika lösningar och hoppas att du hittar det alternativ som passar dig bäst. Det du själv bör fråga dig innan du kontaktar din bank för att få lån, är vilken typ av bil du kan tänka dig att köpa och om säljaren kan vara privat eller om du vill köpa bil från en bilfirma.

Vissa finansiärer kräver att du köper bilen från en auktoriserad bilhandlare, om du ska kunna få ett billån och använda bilen som säkerhet. Har du kontanter eller tar ett blancolån, kan du naturligtvis bara överväga för- och nackdelar och fatta beslut kring vilken lösning du finner bäst. Mer om det här berättar vi under beskrivningen av respektive låneform. Så låt oss börja med att titta i detalj på de vanligaste typerna av finansiering för bil som du kan använda dig av.

Finansiera bilköpet miljöbild

Billån

Billån är en av flera typer av konsumtionslån, där låntagaren sätter det inköpta föremålet som säkerhet för lånet. De flesta banker erbjuder den här lånetypen. Det finns också ett flertal bilhandlare som erbjuder förmånliga lån för bil, vilka mycket väl kan konkurrera med bankernas erbjudanden.

Vanligtvis krävs det en kontantinsats på 10-20 % och har du inte det, måste du komplettera med ett dyrare blancolån. Ju större kontantinsats du har, desto förmånligare lån kan du få. Kom alltså ihåg att alltid kontrollera med fler banker och långivare, innan du tecknar ett billån. Det finns oftast prutmån på räntorna, så nyttja alltid det.

Ska du finansiera ditt bilköp med ett klassiskt billån eller för den delen ett blancolån, finns det flera parametrar att ta hänsyn till. Du måste ta dig tid att göra en noggrann och detaljerad kalkyl på hur stor månadskostnad hushållet kan lägga ner på bilen. Utöver billånet har vi också de löpande kostnaderna med försäkringar, drivmedel, service och reparationer. Inte minst har vi de oförutsägbara utgifterna: reparationer och oväntat underhåll av olika slag. Det gäller alltså att även ha en buffert så att du kan använda pengar till att reparera bilen, om det skulle behövas.

Bilen är en konsumtionsvara och har också en värdeminskning. Det ska du ta i beaktande när du tar ditt billån och det bör begränsa hur lång avbetalningsplan du åtar dig. Om det händer något som gör att du måste göra dig av med bilen efter några år, är det väldigt betungande att sitta kvar med ett stort billån som du ska betala av en lång tid framöver. Billånet måste alltså korrelera med värdeminskningen.


Bilen är en konsumtionsvara och har också en värdeminskning


Leasing

Ett leasingavtal är ett annat sätt att finansiera tillgång till bil på. Det här kan sägas vara en typ av långtidshyra och vanligen tecknas ett leasingavtal på tre år. Under den här tiden kan du med en fast månadskostnad använda bilen i stort sett som du vill. Service ingår också och du får hjälp med besiktning och däckbyte.

Du har alltså större kontroll över den totala månadskostnaden än vad du har med ett vanligt bilägande. Det här är inte ett alternativ för den som är intresserad av att ha det absolut billigaste sättet att inneha bil på, utan passar den som prioriterar bekvämlighet och förutsägbara kostnader.

Du behöver heller inte begära något lån av banken och du behöver inga kontantinsatser för ett leasingavtal. Du skriver helt enkelt på avtalet och betalar månadsvis den en viss summa. Efter tre år lämnar du tillbaka bilen och skriver ett nytt avtal om du vill.

Redaktionen tipsar
Care by Volvo

Care By Volvo är en unik bilprenumeration där du med kort bindningstid får en fast kostnad per månad och en egen bil. Välj bland flera modeller och prisklasser.

Från 6 590 kr/mån

Bilabonnemang

Ett bilabonnemang är ett sätt att ha bil på som blir allt vanligare. Många tror att den här formen är samma sak som leasing, men det skiljer sig alltså avsevärt. Bilabonnemang kan sägas vara en modern och samtida uppdatering av privatleasingen, men ska vi göra mer relevanta jämförelser är snarare Netflix och Spotify eller andra abonnemangstjänster, mer lämpliga jämförelser.

Med ett bilabonnemang hyr du en fullt försäkrad bil till en fast månadskostnad. Du binder inte upp dig för lång tid som med leasing, utan kan avbryta abonnemanget när du behöver det. Vissa firmor som erbjuder tjänsten har en uppsägningstid på tre månader, men det finns faktiskt företag som till och med har 30 dagars uppsägningstid. En del abonnemangstjänster erbjuder dig möjligheten att byta bil med några månaders intervaller om du vill.

I dagsläget finns det några fåtal företag som erbjuder den här tjänsten. Men sannolikt kommer vi att få se betydligt fler variationer på bilabonnemang i framtiden.

Kontant betalning

Slutligen kan vi konstatera att det bästa alltid är att köpa något kontant istället för att finansiera det med lån. Du slipper merkostnaden med räntor och du binder inte upp dig för flera år framöver. Tendensen finns också hos oss att värdera saker annorlunda om vi konsumerar med med våra egna pengar.

Vanligtvis innebär det att vi ser annorlunda på utgiften och löper mindre risk att köpa något som egentligen kostar för mycket. Det är givetvis bara att gratulera alla som kan köpa en bil med egna medel.

Att det finns andra sätt att finansiera bilköp på är dock en stor fördel för många andra, eftersom det gör att de kan få tillgång till en bra bil utan att ha lyckats spara till den där riktigt stora summan.

Sammanfattningsvis om finansiering av bil

Då hoppas vi att du fått en bra överblick för hur du kan finansiera bilköp. Utifrån de olika lösningarna kan du värdera informationen och skaffa en klar bild av vilken finansieringslösning som passar dig bäst just nu.

Det positiva är att det finns tillräckligt många olika lösningar som ger de allra flesta möjligheten att kunna köpa en riktigt bra bil. På så vis kan fler köra med komfort och den trygghet som en nyare bil innebär.