Jämför bilabonnemang
Korttidsleasa bilen

Korttidsleasing av Bil

Behöver du inte bil 3 år - eller vill slippa bindningstiden? Då finns nu möjligheten till korttidsleasing eller bilabonnemang med kort bindningstid och fast månadskostnad.


Ett vanligt leasingavtal för bilar gäller i tre år. För många kan det kännas som lång tid att binda upp sig på och då kan korttidsleasing vara ett utmärkt alternativ. Det finns flera bilföretag som erbjuder dig att leasa bil över en period, precis så länge som du själv behöver bilen. Det kan vara en månad eller ett år, du väljer själv hur länge du vill ha tillgång till den.

Alla som tycker att billeasing skulle vara en smidig lösning, men som tvekat på grund av den långa bindningstiden kan med fördel välja korttidsleasing istället. Precis som med vilket leasingavtal som helst, slipper du ta hand om service, däckbyte, besiktning och allt det andra som bilägande för med sig.

Fast månadskostnad

Förutom att du slipper all logistik kring bilen, är fördelen definitivt den fasta kostnaden. Du vet exakt vad utgiften för bilen landar på per månad. Du behöver inte betala något extra för underhåll, reparationer, besiktning, försäkringar, vinterdäck och hjulbyte. Allt detta är alltså inbakat i månadskostnaden från allra första början.


Du vet exakt vad utgiften för bilen landar på per månad


Redaktionen tipsar
Care by Volvo

Care By Volvo är en unik bilprenumeration där du med kort bindningstid får en fast kostnad per månad och en egen bil. Välj bland flera modeller och prisklasser.

Från 6 590 kr/mån

Korttidsleasing i jämförelse med bilägande - vad kostar det?

Så, vad kostar det då att leasa på kort tid? Många företag har väldigt förmånliga erbjudanden när det gäller korttidsleasing. Men du ska komma ihåg att du betalar för en tjänst och billigare än att äga bilen själv, blir det förstås i de flesta fall inte. Du betalar helt enkelt för att slippa allt det praktiska kring bilen och det måste naturligtvis också kosta något.


Men du ska komma ihåg att du betalar för en tjänst och billigare än att äga bilen själv, blir det förstås i de flesta fall inte.


Men vi vill också poängtera att det är svårt att räkna ut exakt vad ett eget bilägande kostar. De oförutsedda utgifterna för bil är nästan alltid en post som blir större än vad bilägaren i fråga har räknat med. Underhåll, service och slitage kostar i sig och det kommer garanterat oförutsedda kostnader, både små och stora, på regelbunden basis.

Slutsumman för en korttidsleasing varierar, men mellan tumme och pekfinger ligger kostnaden på ca 4-6 000 kronor per månad för en personbil. Det finns också möjlighet att korttidshyra riktigt lyxiga bilmärken som Mercedes, Audi och BMW och då kommer förstås månadskostnaden att vara högre.

Precis alla kostnader är dock inte täckta av korttidsavtalet och vissa utgifter måste du betala för själv. Dessa är i första hand:

  • Drivmedel
  • Trafikförsäkring
  • Trängselskatt
  • Parkeringsavgifter
I avtalet ingår vanligtvis ett antal fria mil, men det du bör ha i beaktande är att om du överskrider milen och kör längre, kommer du att få betala en extra summa. Det är alltså viktigt att du har koll på det här, för att inte du ska behöva betala en extra avgift när du lämnar tillbaka bilen.

Att beräkna och förutse antalet körda mil, är definitivt en av svagheterna med leasingavtal överhuvudtaget. De överskridande milen kan kosta rätt mycket om du har otur.

Tar du i lite extra med körsträckan när du skriver på avtalet blir också månadskostnaden högre, vilket gör det orimligt att lägga på alltför stor marginal. Här behöver du planera och kalkylera en del på kostnaden. Gillar du att åka på bilsemester under sommaren eller om du ofta åker och hälsa på vänner och släktingar på en annan ort, kan körsträckan snabbt sticka iväg.

Det är alltså viktigt att du verkligen tar dig tid och räknar på miltalet för att du ska slippa obehagliga överraskningar, alternativt att din månadskostnad ska bli onödigt stor. Det är förstås ingenting som är omöjligt och med lite noggrannhet, är det här ändå inte svårt att lösa.

Korttidsleasing miljöbild

Är det bindningstid på korttidsleasing?

Det positiva med korttidsleasing är att det ofta inte är någon lång bindningstid. Du har därmed möjlighet att avsluta avtalet på förhand, om det skulle visa sig att du behöver det. Är bilen leasad på 12 månader, kan du ändå avsluta abonnemanget innan.

Uppsägningstiden kan i vissa fall vara tre månader, men det finns faktiskt också korttidsleasingavtal som du kan säga upp efter en månad. Längden på leasingen kan du ofta välja själv. Den fungerar alltså vare sig du behöver bilen för två månader eller ett år.

Sommar- och vinterhjul med däckhotell

I de flesta fall behöver du heller inte själv föra bilen till verkstaden eller till besiktning. Det sköter leasingföretaget åt dig och när bilen är klar, åker du helt enkelt och hämtar den. När det är dags att sätta på vinterdäck, får du ett meddelande från företaget som också förvarar bildäcken åt dig.

Byt bil efter behov

Skulle du behöva en större bil under leasingavtalets gång, kan du faktiskt också ofta byta bil. Det kan visserligen se lite olika ut här, men flera företag som erbjuder korttidsleasing ger dig möjlighet att byta bilen till en annan modell vid behov.

Som en extra bonus kan det ibland också ingå gratis lån av en skåpbil, ett visst antal dagar under leasingperioden. Det är jättebra om du behöver flytta otympliga saker vid något tillfälle, åka och handla möbler eller helt enkelt åka iväg tillsammans med ett större antal personer på en bilresa.

Sammanfattningsvis om korttidsleasing

Det positiva i dagsläget är att det kommer så mycket nya sätt att inneha bil på som är anpassat för vår livsstil. Många av oss lever föränderliga liv, där vi jobbar i projekt på vissa platser under en period eller där vardagen förändras på något annat sätt. Då är den här typen av flexibla avtal perfekta.

När det gäller kostnaden kan det väl sägas att ju mer flexibelt avtalet är, desto större blir kostnaden för leasingen. Men å andra sidan är det inget som är hugget i sten, utan det här varierar helt och hållet på avtalets typ.

Priset beror också på vilken sorts bil du kan tänka dig att köra. Det finns korttidsleasing av både nya och något begagnade bilar. Men faktum är att det faktiskt finns korttidsleasingavtal som i slutänden inte blir dyrare än en vanlig treårsleasing.

På bilföretagens hemsidor som erbjuder den här typen av avtal, finns det gott om information som gör det enkelt för dig att räkna ut huruvida korttidsleasing är något för dig eller inte.