Jämför bilabonnemang
Detta gäller för din tjänstebil och förmånsbil i år

Förmånsvärde 2023

Överväger du att skaffa en tjänstebil under 2023? Läs vidare för att få koll på vad som gäller.


Om du kör din tjänstebil mer än 100 mil, eller över 10 gånger per år, utanför arbetet beskattas du för detta eftersom det räknas som en förmån. Skatteverket fastställer ett förmånsvärde som bland annat avgörs av nypriset på den bil du kör, eventuell extrautrustning och om det är en miljöbil. Förmånsvärdet kan beräknas på Skatteverkets hemsida och läggs sedan på din lön, så att den totala inkomstskatten ökar.

Under 2023 höjdes förmånsvärdet mer än på länge, vilket beror på att både prisbasbeloppet och statslåneräntan har ökat mer än vad de har gjort under tidigare år. Sedan förra året behöver du även tänka på att nedsättningen av förmånsvärdet för miljöbilar är baserat på bilens drivmedel, samt att förmånsvärdet för nya bilar har höjts.


Både prisbasbeloppet och statslåneräntan har ökat mer än vad de har gjort under tidigare år


Väsentligt höjda förmånsvärden under 2023

I år har inga större förändringar skett gällande hur man räknar ut förmånsvärdet för en bil, till skillnad från förra året. Däremot har förmånsvärdet höjts mer än vad som är brukligt under ett år. Det beror på att prisbasbeloppet har ökat från 48 300 kronor till 52 500 kronor, medan statslåneräntan har höjts till hela 1,94 procent. Värdet av en bilförmån beräknas nämligen utifrån årets prisbasbelopp i kombination med statslåneräntan, nybilspriset samt bilens fordonsskatt.

Redan genomförda ändringar gällande miljöanpassade bilar

Sedan 2022 har beräkningen av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar ändrats. När förmånsvärdet ska beräknas sätts nybilspriset nu ned med ett fast belopp baserat på bilens miljöteknik. Till begreppet miljöanpassade bilar hör gasbilar, elbilar, vätgasbilar och laddhybrider. Varje typ av bil tillskrivs ett fast belopp som ligger på 100 000 kronor för gasbilar, 350 000 kronor för elbilar och vätgasbilar samt 140 000 kronor för laddhybrider. Men sänkningen av nybilspriset får inte vara större än hälften av bilens inköpspris.

Räkna ut ditt förmånsvärde

Det är enkelt att räkna ut förmånsvärdet för 2023 så länge du har koll på vilken bilmodell du kör. Om du till exempel har tillgång till en Volvo C40, vars nypris ligger kring 577 900 kronor, så blir förmånsvärdet för 2023 exakt 4 996 kronor i månaden. Detta kan jämföras med en Ford Focus med ett nypris på 322 900 kronor som i år får ett förmånsvärde på 5 401 kronor per månad. Skillnaden i förmånsvärde mellan de två bilmodellerna visar hur mycket lägre värdet blir om ditt företag väljer en miljöbil i stället för en bil som körs med konventionella drivmedel.

När du känner till förmånsvärdet multiplicerar du det med kommunalskatten, som i genomsnitt ligger på 32 procent. Den ungefärliga kostnaden för en Volvo C40 som förmånsbil blir då 0,32 x 4 996 kr = 1 599 kr. Därmed kommer 1 599 kronor extra att dras i skatt från din lön.

Viktigt att tänka på kring förmånsvärde för tjänstebilar

Varje år presenterar regeringen nya förslag som kan påverka förmånsvärdet och värdet av att ha tillgång till en tjänstebil. De ändringar som har införts de senaste åren syftar till att jämna ut skillnaden i kostnad mellan att äga en bil och att ha samma bil som förmånsbil. Samtidigt vill regeringen främja miljöanpassade bilar genom nedsättningen av nybilspriset med ett schablonbelopp. Detta innebär att en miljöbil är ett bättre val ekonomiskt jämfört med en bil som körs med konventionella drivmedel.

Eftersom eventuell extrautrustning gör att förmånsvärdet höjs så är det viktigt att överväga vilken extrautrustning som verkligen är nödvändig. Dyr extrautrustning kan göra att sänkningen av nybilspriset som gäller för miljöanpassade bilar minskar, eftersom den inte får vara högre än hälften av bilens inköpspris inklusive extrautrustning.

Som företagare är det bra att utvärdera bilpolicyn årligen utifrån de ändringar som görs av förmånsvärdet och andra relaterade lagar. På grund av ändringarna gällande förmånsvärde för tjänstebilar som skett de senaste åren kan det även vara en god idé att räkna på bilparkens TCO (total cost of ownership) i stället för inköpspriset för att avgöra hur de framtida inköpen av förmånsbilar ska hanteras.

Sugen på en förmånsbil? Läs isåfall dessa regler först