Jämför bilabonnemang
Detta gäller för din tjänstebil och förmånsbil i år

Förmånsvärde 2022

Funderar du på att skaffa en tjänstebil under året? Läs på vad som gäller här.


Om du hanterar förmånsbilar kan du räkna med två större förändringar under 2022. Den första handlar om miljöanpassade bilar. Nybilspriset på dessa sänks med ett fast belopp. Det beloppet baseras på den tekniska lösningen på bilen. Den andra förändringen handlar om att förmånsvärdet höjs på nya bilar. Om du kör en ny bil som är värd 400 000 kronor kommer du betala 660 kronor mer i skatt. Vill du beräkna exakt vad din nuvarande eller kommande bil kommer att kosta i förmånsvärde kan du beräkna det på Skatteverkets hemsida.


Två förändringar har införts under 2022: Den ena gynnar miljöanpassade bilar och den andra höjer kostnaden för nya bilar.


Planera för det kommande året

Arbetar du som redovisningskonsult eller redovisningskonsult är det en god idé att planera och justera i de olika löneprogrammen. Dessa nya bestämmelser kommer träda i kraft den 1 juli 2022. Riksdagens målsättning är att det ska bli mer jämställt mellan bilägare och de som kör en bil och betalar förmånsvärde. Det betyder alltså du som kör en förmånsbil kommer betala högre skatt.

Bilabonnemang för företag
Care by Volvo

Care by Volvos bilabonnemang för företag ger de anställda bil till fast månadskostnad inkl. helförsäkring & service. Inga långa bindningstider eller dolda kostnader!

Från 5 272 kr/mån
Pris exkl. moms

Så beräknas årets förmånsvärde

Om du vill räkna ut ditt nya värde gör du det genom att justera två olika komponenter. Det handlar om det prisrelaterade beloppet och det ränterelaterade beloppet. Det gäller för alla bilar som är registrerade 1 juli 2021 och senare. Statskassan uppges få ett tillskott på över 2 miljarder kronor per år tack vare denna ändring. En hel del förändringar gjordes även under förra året. Läs vår artikel om förmånsvärde 2021 här, om du är nyfiken.

Miljöbilar i fokus

Den gröna omställningen och avvecklingen av fossila bränslen fortsätter stå i fokus även 2022. Det ska också börja gälla 1 juli 2022 och kommer inte att gälla retroaktivt. Dock förutspås ingen förändring i statskassan. Den här förändringen handlar istället om att underlätta för Skatteverket gällande förmånsvärde. De kommer få det enklare att göra beräkningar genom något som kallas schablonavdrag. Varje typ av miljöbil har alltså ett fast belopp. Det är inte bara för Skatteverket det underlättar utan även för andra som behöver göra denna typen av uträkningar.

Normalt så beräknar man ett förmånsvärde, sedan sänks nybilspriset med denna summa. Sänkningen ligger på 350 000 kronor för vätgasbilar och elbilar. Om du köper en gasbil är sänkningen 100 000 kronor och för laddhybrid 140 000 kronor. Den här sänkningen får dock inte överstiga mer än hälften av bilens inköpspris.

Räkna ut ditt förmånsvärde

Om du vet vilken bilmodell du har kan du enkelt räkna ut ditt förmånsvärde för 2022. Flera biltillverkare satsar stort på miljövänliga bilar och har lanserat ett flertal modeller som går på el eller gas. Vi kan till exempel ta BMW 520d som ett exempel. Dessa bilar brukar börja på 430 000 kronor i nybilspris. Med de nya reglerna kommer förmånsvärdet då ligga på 6 249 kronor i månaden.

Sugen på en förmånsbil? Läs isåfall dessa regler först

Regeringen vill att fler ska köpa miljövänliga bilar

Den största förändringen gällande förmånsvärde för 2022 handlar alltså om miljöbilar. De nya reglerna ska locka fler att välja en miljöanpassad bil istället för en modell som drivs på fossila bränslen. Dessa bestämmelser gäller för övrigt alla de bilar som är skattepliktiga.

Så ska du tänka kring förmånsvärde för tjänstebilar

Har du en stor flotta av tjänstebilar kan det vara svårt att planera. Regeringen lägger årligen nya förslag som påverkar förmånsvärdet och dina tjänstebilar i stort. Därför är det bäst att regelbundet analysera sin flotta av tjänstebilar och se över körmönstret. Allt talar för att miljövänliga bilar kommer fortsätta stå i fokus i framtiden. Därför kan det vara läge att byta ut vissa andra bilar i förtid. Det kan även gynna dig som företag att ha en grönare policy även när det kommer till tjänstebilar.