Jämför bilabonnemang
Billeasing

Leasa bil

På denna sida har vi samlat information om leasing av bil samt fördelar och nackdelar med denna typ av finansiering.


Att leasa bil har blivit en vanlig lösning både för både privatpersoner och företag. Avtalet innebär att du långtidshyr bilen till en fast månadskostnad och därmed kan du också förutse utgifterna bättre. Du slipper också själv sköta sådant som årlig service, däckbyte och underhållsreparationer. Allt det är redan förbokat åt dig och inkluderat i månadskostnaden.

En annan fördel med ett leasingavtalet är att det är ett enkelt sätt att få tillgång till bil, där du i likhet med en bilprenumeration inte behöver binda upp dig med ett stort lån.

Du slipper alltså ta ett billån och behöver heller inte lägga upp en handpenning. Vanligtvis är ett leasingavtal på tre år och därefter kan avtalet förnyas med en ny bil. Numera finns det också företag som erbjuder dig att köpa loss bilen efter att avtalet löpt ut. Spana även gärna in vår artikel om att leasa elbil för mer specifik information om elbilar.


När leasingperioden på 3 år är över, lämnar du tillbaka bilen och kan teckna ett nytt leasingavtal med en ny bil


Redaktionen tipsar
Care by Volvo

Care By Volvo är en unik bilprenumeration där du med kort bindningstid får en fast kostnad per månad och en egen bil. Välj bland flera modeller och prisklasser.

Från 6 590 kr/mån

Idag finns det många typer av leasingavtal

Ett flertal av de stora biltillverkarna erbjuder idag leasing av bilar till både privatpersoner - privatleasing - och företag - företagsleasing. Det kommer också hela tiden fler aktörer ut på marknaden, med sina egna specifika tjänster och tillägg i leasingavtalet.

En sak kan man alltid vara säker på när det gäller bilägande: det kommer alltid oförutsedda utgifter och ibland kan dessa poster vara ganska stora. Leasar du bil, vet du exakt hur mycket din månadskostnad landar på. Många tycker att bara en sån sak gör det värt att betala för leasing, även om det i förlängningen oftast är dyrare än att äga bilen.

I Sverige finns det två dominerande typer av leasingupplägg som går under namnen operationell leasing respektive finansiell leasing. Vad skillnaden och respektive för- och nackdel är på dessa upplägg kommer vi att gå igenom längre ned på sidan.


Ett enkelt sätt att få tillgång till bil, där du inte behöver binda upp dig med ett stort lån


Privatleasing - hur ser ett normalt förfarande ut?

Ett avtal för leasing sträcker sig som tidigare nämndes vanligen över tre år. Ofta ingår en maximal körsträcka i avtalet. Övriga tjänster som ingår i månadskostnaden är service, försäkring, vägassistans, vinter- och sommardäck samt däckbyte. Men man ska komma ihåg här att konkurrensen är rätt stor och därför kan olika leasing-erbjudanden variera från företag till företag.

Körsträckan som ingår varierar också, men ofta rör det sig om 1 500 mil per år. Kör du mer än så, kostar det extra och här är det verkligen viktigt att du läser det finstilta. Det kan bli dyrt om det visat sig att du överskridit körsträckan när du lämnar tillbaka bilen.

Även om du inte tecknar dig på ett lån när du skriver på ett leasingavtal, kommer bilföretaget att ta en kreditupplysning på dig. Du kan alltså inte ha några betalningsanmärkningar eller förfallna skulder om du vill leasa en bil. Det här gäller både privatpersoner och företag.

Redaktionen tipsar
Care by Volvo

Care By Volvo är en unik bilprenumeration där du med kort bindningstid får en fast kostnad per månad och en egen bil. Välj bland flera modeller och prisklasser.

Från 6 590 kr/mån

Vad ingår inte i ett leasingavtal?

Allting ingår inte i avtalet. Det finns förstås utgifter som du ansvarar för själv. Du betalar till exempel skatter, tilläggsförsäkringar, diverse tillbehör, trängselskatter och bränsle. Vill du ha dragkrok brukar det vara ett extra tillägg som du får betala för. Ibland går det att lägga bilbarnstolar, takräcke och takbox mot en extraavgift.

Slitage på den leasade bilen

I en privatleasing ingår det som kallas för normalt slitage på bilen. Dit räknas mindre stenskott på front och motorhuv, mindre repor och bucklor som kan åtgärdas genom polering och som inte kräver omlackering. Slitage som du blir ersättningsskyldig för, brukar röra sig om hål i säten och interiör, stora repor i lacken och skador i glaset som är större än ca en halv cm.

Återlämning av en leasad bil

När leasingperioden är över, lämnar du tillbaka bilen och kan teckna ett nytt leasingavtal med en ny bil om du vill. I vissa fall erbjuder också bilfirmorna sina kunder att köpa loss bilen.

Här finns det flera faktorer att ha i åtanke. Var noga med att alltid höra av dig till företaget i god tid och dubbelkolla vad som gäller vid återlämnandet. Då kan du vara någorlunda säker på att du vet vad som gäller och du slipper bli överraskad av dyra merkostnader när du lämnar tillbaka bilen. All utrustning såsom bilmattor, reservdelsutrustning med mera, måste finnas kvar i bilen.

Vill du påbörja ett nytt leasingavtal, är det förstås viktigt att du också reflekterar över dina framtidsplaner och hur du tror att ditt liv kan komma att se ut ekonomiskt och praktiskt de närmaste tre åren. Att avbryta ett leasingavtal i förtid, är nämligen inte alltid helt enkelt eller lönsamt.

Vad händer om jag inte kan betala?

Vill du säga upp leasingavtalet i förtid, medför det alltid ganska stora extrakostnader. Det är alltså viktigt att du har god framförhållning med din leasing. Ett leasingavtal kan ibland också skrivas över på någon annan, om det är en möjlig lösning för dig.

Ett plus är att det numera finns gott om extraförsäkringar som du kan ta i samband med att du leasar bilen. Det gör att du håller kostnaderna nere vid den här typen av oförutsedda händelser.

Tips för dig som ska leasa bil:

  • Innan du skriver under ska du läsa igenom avtalet väldigt noggrant och vara fullt införstådd med detaljerna och vilka skyldigheter du har. Titta också på vilka möjligheter det finns att avsluta kontraktet, om din livssituation skulle förändras.
  • Jämför leasing med ett motsvarande bilköp och se om du fortfarande tycker att det är värt det. Kom ihåg att ett leasingavtal för med sig särskilda förmåner som du annars måste stå för själv.
  • Se till att alla nödvändiga försäkringar och garantier finns för hela leasingperioden.
Leasa Bil miljöbild

Företagsleasing

Många företag har behov av fordon i sin verksamhet och här kan leasing verkligen underlätta för företaget. Om du som företagare leasar tjänstebilar, vet du att du snabbt får hjälp direkt när du behöver det. Dessutom får du normalt dra av halva momsen för leasingkostnaden, vilket kan innebära en stor fördel ekonomiskt.

Bilfirmor erbjuder olika typer av lösningar för företagsleasing. Hyr du många bilar, får du dem till ett paketpris och avtalen kan skräddarsys efter era behov. Vissa företag har också flera olika bilmärken och modeller och det gör att du kan ha många olika typer av bilar i ditt företag, på ett och samma leasingavtal.

För dig som vill fördjupa dig mer inom detta så har vi en mer djupgående artikel om företagsleasing.

Två olika typer av leasing

Operationell leasing

Denna leasingtyp är den vanligaste för privatpersoner och är den man oftast förknippar med leasing av bil i Sverige. Den kan jämföras i korthet med att man lånar bilen av leasingföretaget, som ansvarar för all service och underhåll av bilen. Man betalar en fast månadskostnad under en flerårsperiod.

Efter att tiden för avtalet gått ut så lämnar man tillbaka bilen i ett bra skick och sedan är man fri att teckna ett nytt avtal.

Finansiell leasing

Vanligast för företag som leasar sina bilar är att man väljer finansiell leasing. Detta kan jämställas med att man tar ett billån och äger bilen själv. Man ansvarar för alla utgifter kopplade till bilen såsom service, däck, underhåll, och så vidare. Dessutom måste man själv sälja bilen efter att avtalsperioden gått ut.

Anledningen till att företag ofta väljer denna leasingtyp framför att köpa bilen är att man då får dra av halva momsen för leasingkostnaden.

Bil miljöbild

Fördelar med leasing av bil:

  • Inga stora kontantinsatser och stora billån är nödvändigt.
  • Du får alltid köra en bil som är ny och som har den senaste tekniken.
  • Du behöver inte oroa dig för bilens värdeminskning och vad du kan komma få för den om du ska sälja bilen. Din ekonomi påverkas inte av miljöskatter, världsekonomin och annat som kan sänka värdet på bilen betydligt.
  • Det är väldigt smidigt och praktiskt att leasa bil. Service, vinterdäck, försäkringar och annat ingår som en del i månadskostnaden.

Nackdelar med leasing av bil:

  • Du är bunden i tre år och det tillkommer en extra kostnad om du vill bryta avtalet innan tiden har löpt ut. Det är också dyrt att använda bilen på ett annat sätt än som du har uppgett vid tecknandet av talet. Ibland är det exempelvis restriktioner på utlandskörning.
  • Kör du mycket mer än vad du har angett, får du oftast betala ganska mycket för de extra milen. Lägger du till mil för att vara på den säkra sidan, drar du å andra sidan eventuellt på dig onödigt höga månadskostnader. Du måste alltså tänka igenom din livsstil grundligt, innan du tecknar avtalet.
  • Utsätts bilen för ett större slitage än det som ingår i avtalet, blir du ersättningsskyldig när du lämnar tillbaka bilen. Kontrollera alltid därför noggrant vid tecknande av avtal vard normalt slitage innebär.
  • Om du jämför ett leasingavtal med att köpa en bil, blir det ofta dyrare att leasa. Det gäller att komma ihåg att det här är en tjänst du naturligtvis betalar mer för och som bidrar till att vardagen löper smidigare. Du äger inte bilen, det är en slags långtidshyra.