Jämför bilabonnemang
Billeasing

Företagsleasing

Företagsleasing har blivit ett allt populärare sätt för företag att finansiera sina företagsbilar. Finansieringsformen innebär att företaget hyr bilen till en fast månadskostnad och därmed inte behöver binda upp eget kapital. Inte nog med det, företaget kan dessutom dra av halva momskostnaden eftersom den är avdragsgill.


Två typer av leasing

Det finns primärt två stycken olika upplägg för leasing av bil i Sverige, operationell leasing och finansiell leasing. Operationell leasing är vanligast vid privatleasing medan finansiell leasing är vanligare för företagskunder. Nedan reder vi ut de två olika begreppen.

Finansiell leasing

Finansiell leasing innebär att företaget själv står för kostnader som försäkring, reparationer, drivmedel och underhåll. Denna typ av företagsleasing är billigare samtidigt som företaget behöver avsätta både tid och pengar till det som inte ingår. När leasingperioden är slut är företagets skyldigheter ännu inte slut. Företaget måste hitta en ny leasingtagare som kan ta över bilen, annars måste företaget köpa den.

Finansiell leasing passar för företag som har tid att lämna in bilen på service och reparationer. Det är en billigare leasingform som också passar bra om du/din personal inte har full beläggning och kan sköta underhållet av bilarna på arbetstid.

Operationell leasing

Operationell leasing är leasingformen för dig som bara vill köra bilen och slippa allt annat. Leasingfirman sköter nämligen allt underhåll, försäkring, reparationer för bilen. När leasingavtalet löpt ut behöver du inte hitta en ny leasingtagare eller köpa ut bilen. Det räcker med att du lämnar tillbaka bilen och räcker över nyckeln.

Operationell leasing är därför ett mycket smidigt sätt att leasa företagsbil, men månadskostnaden är också saftigare än för finansiell leasing.

Bilabonnemang - ett alternativ till företagsleasing

Bilabonnemanget är en av de nyaste ägarformerna på marknaden, och det är lätt att förstå varför tjänsten är populär bland kunderna. Medan företagsleasing ofta innebär bindningstid på tre år, har många bilabonnemang ingen bindningstids alls. En del bilabonnemang ger företaget möjlighet att byta bil beroende på vilket behov det har för stunden. Detta ökar flexibiliteten avsevärt eftersom en bil kan plockas ut för stundens behov.

Så skiljer sig ett Bilabonnemang från ett leasingavtal

Bilabonnemang har kortare bindningstid

Bilabonnemang har vanligtvis en bindningstid mellan 1-12 månader, beroende på vilken aktör du väljer. En del bilabonnemang har ingen bindningstid alls vilket minskar risken för att kostnaderna drar iväg. Du prenumererar då på abonnemanget månadsvis och kan snabbt avsluta om behoven eller förutsättningarna för din verksamhet plötsligt förändras.

Detta kan jämföras med ett leasingavtal som ofta har en bindningstid på tre år. Om du efter ett år inte längre har behov av bilen kommer du behöva betala för den bindningstiden ut, alternativ överlåta avtalet till en annan part.

Bilabonnemang ger ofta möjligheten att byta bil under avtalet

En del bilabonnemang ger dig möjlighet att byta bilar under bindningstiden. Denna flexibilitet blir önskvärd om ditt företag får ett förändrat behov av bilmodell. Första månaderna kanske det räcker alldeles utmärkt med den minsta möjliga modellen men därefter kanske ni behöver en kombi eller SUV modell större. Då kan du enkelt byta bil mot en högre månadskostnad.

Du hade behövt två leasingavtal för dessa behov. Men med ett bilabonnemang kan du istället byta modell på ditt befintliga avtal, just detta kan dock variera mellan olika typer av bilabonnemang.

Bilabonnemang har ofta fler tillval inbakade i tjänsten

I bilabonnemang ingår ofta tillval som service och försäkring i abonnemanget precis som i ett operationellt leasingavtal. Det ger dig som företagare en tydligare överblick över bilägandets kostnader, eftersom service, försäkring och bilen kommer på samma faktura.

En del bilabonnemang har dessutom både vägassistans, däckbyte och däckförvaring inbakat i tjänsten. Detta leder till en ny nivå av bekymmersfritt bilägande. Som företagare behöver du inte vara orolig för att det ska kosta skjortan om din bil behöver bärgas, eller att du ska bli ståendes på motorvägen med ett punkterat däck. Vägassistansen hos flera företag täcker detta.

Innan du tecknar ett bilabonnemang

Det är upp till var och ett av bilföretagen att bestämma vad som ingår i deras bilabonnemang. Därför är det viktigt att du läser igenom villkoren noga eftersom den faktiska ägandekostnaden kan variera stort mellan olika bilabonnemang. Nedan har vi listat villkor du bör vara särskilt uppmärksam på när du läser igenom avtalet.

  1. Finns det en körsträckbegränsning?

    En del bilabonnemang har en begränsad körsträcka i avtalet, till exempel på 1 500 mil/år. Om du överskrider gränsen kan kostnaden per kilometer därefter vara mycket hög. En tumregel för kostnaden efter passerad körsträckegräns är 1,5 kr/km.

  2. Ingår det försäkring? Om ja, vad täcker den?

    Utan en täckande försäkring kan en liten krock bli en mycket dyr historia. En del försäkringar täcker nämligen inte vagnskador, vilket gör att du kommer få stå för kostnaden själv.

  3. Vilka olika typer av kostnader står kunden för?

    Många avtal har olika typer av kostnader som tillsammans kommer avgöra den faktiska ägandekostnaden. Här är några vanliga kostnader:

    • Startkostnad
    • Leveranskostnad
    • Kostnad för flera förare
    • Kostnad för parkeringstillstånd och parkering
    • Bränslekostnader