Jämför bilabonnemang
Hyra bil längre period

Långtidshyra bil

Är långtidshyra av bil ett bättre val än att köpa bil? Vi hjälper dig att jämföra de olika alternativen.


Att långtidshyra en bil kan vara ett ett fördelaktigt och mer flexibelt alternativ till att köpa bil. Man kanske bara behöver bil en kort period eller inte har råd att köpa en bil. Det är dyrt att köpa bil, förutom själva inköpskostnaden tillkommer även löpande kostnader så som försäkring, bilskatt, besiktning och service.

Vi kommer titta närmare på vad en långtidshyra av bil innebär och vad det kostar. Vi kommer också att jämföra långtidshyra med den nya varianten av bilhyra, bilabonnemang. Vilket är det bättre alternativet av dessa två?


Vi kommer också att jämföra långtidshyra med uppstickaren bilabonnemang. Vilken är bäst?


Redaktionen tipsar
Care by Volvo

Care By Volvo är en unik bilprenumeration där du med kort bindningstid får en fast kostnad per månad och en egen bil. Välj bland flera modeller och prisklasser.

Från 6 890 kr/mån

Vad ingår i en långtidshyra och hur fungerar det?

Att långtidshyra bil innebär oftast att du hyr bil från 30 dagar upp till 1 år utan bindningstid. Vid långtidshyra blir dygnskostnaden lägre än vid korttidshyra per dygn eller vecka. Om du behöver en bil en begränsad period, och inte ska köra längre sträckor kan det löna sig att långtidshyra. När du långtidshyr bil ingår service, basförsäkringar, däckbyten för sommar- respektive vintersäsong och besiktning. Oftast ingår även vägassistans med dygnet runt service.

Du får också köra ett antal fria mil.

Förutom att du slipper ta ansvar för service, besiktning, däckbyten m.m., behöver du aldrig oroa dig för att bli utan bil. Om bilen måste repareras eller servas får du en utbytesbil. Du får också möjligheten att köra en nyare bil än du kanske haft råd att köpa. Du kan under hyresperioden uppgradera till en större bil eller vid ny 30 dagars period byta till en mindre.


Hyr bil från 30 dagar upp till 1 år utan bindningstid


Vad kostar en långtidshyra?

Kostnaden för långtidshyran beror såklart på vilken bilmodell du väljer. En stor SUV kostar mycket mer än en personbil i minsta klassen. Det man får se upp med är att självrisken på försäkringarna är hög, oftast från 7 000 kronor och uppåt, beroende på typ av skada. Det går att ta en tilläggsförsäkring som kostar från 2 000 kronor per månad. Det är även viktigt att man tänker igenom innan hur många mil man kommer att köra. Om man kör många mil utöver de fria mil som ingår drar kostnaden snabbt iväg. Priset som debiteras ligger mellan 2.50 kronor upp till 6.50 kronor per extra körd kilometer.

Några av de största aktörerna på marknaden är Avis, Hertz, och Europcar. De är alla biluthyrningsfirmor och har långtidshyra utan bindningstid i sitt utbud. Priserna per månad för långtidsuthyrning startar på cirka 5 000 kronor upp till drygt 20 000 kronor. Hos Europcar ingår 300 fria mil, hos Hertz, kan du välja mellan 150, 250 och 300 fria mil, och hos Avis kan du välja från 150 upp till 500 fria mil. Självklart blir kostnaden högre för ett högre antal fria mil men billigare än att bli debiterad extra kilometrar om man planerat att köra långt.

Redaktionen tipsar
Care by Volvo

Care By Volvo är en unik bilprenumeration där du med kort bindningstid får en fast kostnad per månad och en egen bil. Välj bland flera modeller och prisklasser.

Från 6 890 kr/mån

Långtidshyra vs bilabonnemang

Många bilåterförsäljare har erbjudanden om att privatleasa bil. Det vanliga är då en bindningstid på 3 år, till skillnad mot långtidshyra från biluthyrare som är utan bindningstid eller har en väldigt kort bindningstid.

Bilabonnemang är ett relativt nytt alternativ till att leasa eller långtidshyra bil. Det finns ännu inte ett så stort utbud av bilabonnemang utöver Volvos Care by Volvo. Fördelen med bilabonnemang gentemot att långtidshyra är att du blir som ägare till bilen utan någon stor kontantinsats.

Hos Care by Volvo ingår helförsäkring med mer humana självriskkostnader jämfört med hyrbil. Du kan, under eget ansvar, låta vem som helst köra bilen. När du hyr bil måste du registrera och betala för extra förare. Du kan också köra bilen utomlands. Se bara till att kolla att bilförsäkringen gäller i just det landet.

Du kommer överens om antal mil när du tecknar ditt bilabonnemang. Det kan justeras under hyrperioden om du märker att du behöver fler mil. Om du kör fler mil än vad som ingår i abonnemanget tillkommer det en kostnad per extra körda mil. Det ingår service, försäkring, däckbyte, utbytesbil och vägassistans precis som med hyrbil.

När du abonnerar en bil hos Care by Volvo registreras du som brukare av bilen hos Transportstyrelsen och är ansvarig för att betala bilskatt och besiktning. Du har en bindningstid på 3 månader vilket är något längre än vid långtidshyrning men mycket kortare än vid privatleasing.

Bilabonnemang vinner i längden om du vill "äga" en bil utan att köpa den, det vill säga om du behöver en bil dagligdags under en längre period. Om du behöver en bil för en kortare period är långtidshyra nog ett bättre val.

Långtidshyra Bil miljöbild